“Voor mij is dit de ideale leerschool.”

15 juli 2018
DOEN magazine Onze mensen

De bouw heeft dringend meer Deltons nodig

“Het wordt steeds lastiger om leerlingen in de bouw te krijgen”, zegt Bob van Pelt. Hij kan het weten, want hij is al jaren leermeester bij Van Omme & De Groot. Daarom is hij zo blij met nieuwkomers als Delton Myers. Die is wat ouder dan de gemiddelde leerling, maar hij draait uitstekend mee in de meest uiteenlopende projecten. Delton zelf is ook enthousiast: “Ik leer hier echt alle kneepjes van het vak.”

Even lijkt het of Delton een geintje maakt als hij zich voorstelt. “Ik ben 33 jaar”, zegt hij. Wacht even. Een leerling van ruim 30 jaar oud? Hij ziet eruit als een twintiger, dus we vragen of we het goed hebben verstaan. “Nee echt, ik ben 33”, lacht hij. “Toen ik 20 was, heb ik m’n eerste diploma in de bouw gehaald. Daarna ben ik nog wat andere dingen gaan doen, maar het is een beetje aan mijn oudere broer te danken dat ik toch weer in de bouw terecht ben gekomen. Die werkt al jaren in de bouw en heeft het prima naar z’n zin. Dus ik dacht: ik pak het weer op.” We treffen Delton en zijn leermeester Bob van Pelt bij de verbouwing van een jaren 30-woning in Leidschendam. Voor de leek ziet het er nogal heftig uit. Aan de achterkant is het dak deels verwijderd. Daar komt een uitbouw, zodat de woonruimte op de eerste verdieping flink groter wordt. Op het moment dat wij langskomen, is de nieuwe dakconstructie al gerealiseerd en werken Delton en Bob aan de contouren van de binnenkant. Ze zijn de houten balken aan het stellen waar straks de nieuwe binnenmuren tegenaan komen.

Van alle markten thuis
Voor een leerling als Delton is dit een ideale plek, zegt hij zelf. “Dit is een klus waar heel veel dingen in zitten. We nemen zelfs wat klein metselwerk mee. Je doet hier alles wat je als timmerman moet kunnen. Hiervóór zat ik met Bob op een werk in Wassenaar. Daar deden we zelfs het complete bouwproject, van heien, maatvoering, bekisting en aftimmeren tot oplevering. Ik heb ook nog gewerkt bij het grote project aan de Dagelijkse Groenmarkt in Den Haag, waar in de vorige DOEN een artikel over geschreven is. Dat was echt een project met heel veel uitdaging voor een leerling-timmerman. Een oud pand waar niets standaard was, elk kamertje was anders. Ik heb ook mogen meewerken met de verbouwing van de African Inn, in Rotterdam. Stond ook in de vorige DOEN. En natuurlijk heb ik nieuwbouw gedaan, onder andere bij een project in Nesselande. Eigenlijk best een hoop, als ik het zo allemaal achter elkaar zet. Ik zat hiervoor bij een ander bouwbedrijf, maar die hadden eigenlijk alleen nieuwbouw. Dat is voor een leerling als ik niet zo uitdagend. Je ziet minder, en het gaat daar vooral om snelheid en productie draaien.”

Meters maken
“Die snelheid is bij Delton inderdaad het belangrijkste leerpunt nu”, vult Bob aan. “Hij kan wel een halve dag doen over het stellen van een kozijn, terwijl dat in een paar uur zou moeten. Maar die snelheid komt wel. Het gaat altijd eerst om de kwaliteit. Eerst goed, dan snel.” Bob spreekt uit ervaring, want hij heeft in zijn loopbaan al tientallen mensen opgeleid. “Ik heb jaren geleden zelfs de broer van Delton nog in opleiding gehad. En met succes, want die werkt nog steeds in de bouw.” Delton: “Hij werkt dus bij dat bedrijf waar ik vandaan kom. Nieuwbouw ligt hem meer, ik hou nu nog vooral van dit type werk. Veel zien, veel doen, veel vragen.”
“Dat is erg belangrijk, dat vragen”, zegt Bob. “Bij Van Omme & De Groot huldigen we het standpunt dat je al snel in het diepe wordt gegooid. Je leert het snelst en het meest als je zelf tegen dingen aanloopt. Maar dan moet je wel op tijd aan de bel trekken als je er toch even niet uitkomt of het niet helemaal zeker weet. Ik wel best investeren in leerlingen, maar iemand moet weten wanneer het slimmer is om even te luisteren. Daar houden zeker niet alle jongeren van, dat is modern of zo. Ik heb goede ervaringen met leerlingen die wat ouder zijn, zoals Delton. Die zijn wat mij betreft dus van harte welkom. En zoals Delton al zegt, bij ons kun je echt alle kanten van het vak zien en ervaren. Rob Drenth is bij Van Omme & De Groot verantwoordelijk voor de leerlingen en waar ze ingezet worden. We streven ernaar dat ze zo veel mogelijk zien. Dan ontdekken ze waar hun hart ligt, en dat is noodzakelijk om de opleiding af te kunnen ronden.” “Klopt”, vult Delton aan. “Mijn opleiding bestaat uit acht vakken, dus dan moet je veel verschillende dingen onder de knie krijgen. Dat kan alleen bij een leerbedrijf als dit, waar echt alles voorkomt. Zo haal ik straks niveau 1 en ik wil dan zeker verder. Het is net als met autorijden; als je je rijbewijs hebt, kun je nog niet echt rijden. Daarna moet je ervaring opbouwen, meters maken. Ik hoop dat ik dat straks bij Van Omme & De Groot kan blijven doen.”

Baanzekerheid
Delton werkt nu nog onder een opleidingscontract bij Van Omme & De Groot. “Bij de Bouwschool volg ik een leer-werktraject. Dat betekent dat ik in principe één dag in de week naar school ga, voor de theorie. Dat wordt gecombineerd met vier dagen praktijk, nu dus hier op dit werk met Bob als leermeester. Die Bouwschool was in het verleden van Zuid-Holland Bouw, maar dat ging een paar jaar geleden failliet. Haag Bouw kon mij en andere leerlingen overnemen en langs die weg ben ik aan dit opleidingscontract gekomen. Dat contract loopt zolang ik in opleiding ben. Daarna vervalt dat en hoop ik dat ik hier in vaste dienst kan komen.” Dat lijkt wel snor te zitten, want leermeester Bob is erg tevreden over Delton. “Via Zuid-Holland Bouw namen we al vaker de wat oudere leerlingen over en we hebben daar goede ervaringen mee. Ze hebben al het een en ander gezien, het zijn niet meer van die jonge honden. De nieuwe generatie is voor ons en voor andere bouwondernemingen van levensbelang. Er is enorm veel werk te doen, maar als je op een gegeven moment de mensen niet meer hebt, moet je ‘nee’ verkopen. Dat is wel het laatste wat we willen, uiteraard. Ik zou dan ook tegen iedereen die nu op zoek is naar een baan met enorm veel mogelijkheden en baanzekerheid willen zeggen: steek je licht eens op in de bouw!”