Van Omme & De Groot vergroot de kansen op werk voor jongeren

24 juni 2016
Nieuws

Jongerenakkoord gesloten en oprichting TOP Academie Bouw

Van Omme & De Groot gaat samen met Stichting De Delft, via het gezamenlijke werkervaringstraject, jongeren kennis laten maken met de verschillende bouwgerelateerde vakgebieden. Hiermee willen zij hun blik en kans op werk vergroten en hen meer perspectief bieden. Door de jongeren ook scholing te bieden hopen zij verder hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

 

Van Omme & De Groot is een door Fundeon erkend leerbedrijf en vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met de diverse beroepen in de bouwnijverheid en techniek.
Bedrijven in deze sectoren hebben een grote behoefte aan vakmensen en daarin zijn jongeren de toekomst.

Stichting De Delft is een erkend leerwerkbedrijf. Onder begeleiding van ervaren
vakmensen krijgen jongeren de mogelijkheid om kennis te maken met de branche en de verschillende beroepen. Op de werf wordt een reconstructie van het achttiende-eeuwse linieschip ‘De Delft’ gebouwd, hieraan mogen de leerlingen ook werken om de benodigde vaardigheden verder te ontwikkelen.

Met het Jongerenakkoord wil Van Omme & De Groot zich inzetten om jongeren de
mogelijkheid te bieden om werkervaring op te doen. Van Omme & De Groot is sinds 1922 een Rotterdams familiebedrijf met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Medewerkers zijn ‘verslaafd’ aan de bouw en willen deze kansen ook bieden aan jonge mensen. Als echte Rotterdammers denkt Van Omme & De Groot in kansen: “Jonge mensen krijgen bij ons veel verantwoordelijkheid en een breed takenpakket. We gooien ze in het diepe. Als ze ondersteuning nodig hebben, doen ze een beroep op de ervaren ‘oude rotten’ van de firma. Ze mogen fouten maken. Daar worden ze alleen maar beter van” aldus directeur Guus de Groot.

Werkervaringstraject
Van Omme & De Groot biedt 10-12 jongeren een werkervaringstraject van 4 maanden. In deze periode maken zij kennis met de branche en de verschillende beroepen. Daarnaast worden zij begeleid door ervaren vakmensen die hen kennis laten maken met het vak in de werkpraktijk van De Delft. Ook biedt De Delft hen bijbehorende scholing in samenspraak met de opdrachtgever. Hierbij komen de basisvaardigheden uit de branche aan bod. Denk hierbij aan basisvaardigheden zoals onder andere houtbewerking, elektrotechniek en metaalbewerking. Het doel van deze scholing is een eerste kennismaking met de branche en de diverse beroepen hierbinnen.

Afspraken
Tussen het WerkgeversServicepunt Rijnmond en Van Omme & De Groot worden de volgende afspraken gemaakt:
– Van Omme & De Groot biedt in 2016 minimaal 10 jongeren een
werkervaringsplek aan. Het gaat hierbij om jongeren onder MBO niveau 2 (VSO,
PRO en Entreecollege).
– Van Omme & De Groot investeert in de scholing van jongeren zonder
startkwalificatie.
– Van Omme & De Groot geeft in haar werving voor dit traject duidelijk aan dat dit
traject specifiek is bestemd voor jongeren (vaak met een grote achterstand tot de
reguliere arbeidsmarkt).
– Van Omme & De Groot staat in de zoektocht naar kandidaten open voor het
aanbod van passende kandidaten uit verschillende doelgroepen;
– Van Omme & De Groot schakelt waar mogelijk haar netwerk in om de
kandidaten die deelnemen aan dit werkervaringstraject perspectief op werk te
kunnen bieden.

TOP Academie Bouw
Van Omme & De Groot, Stichting De Delft, Accent Delfshaven en Learn2Work zullen tevens een op maat gemaakte 2 jarige vakschool oprichten om 20 leerlingen zonder startkwalificatie op te leiden tot beginnend vakman binnen de bouwsector. In twee jaar tijd zullen zij een maatwerk lesprogramma volgen bij De Delft en op de bouwplaatsen van Van Omme & De Groot middels een meester-gezel constructie verder in de praktijk geschoold worden. Dit geeft de leerlingen de kans om zich in de werkpraktijk maximaal te ontwikkelen. De TOP Academie start in september 2016.

Het akkoord werd op 24 juni getekend tussen de heer M. Struijvenberg (wethouder Werkgelegenheid en Economie gemeente Rotterdam), mevrouw K. Ceusters (namens Stichting De Delft) en A. de Groot (algemeen directeur Van Omme & De Groot) onder toeziend oog van vertegenwoordigers van Woonstad, Woonbron, Vestia en NPRZ.