Blog: Gebruik van BIM grote meerwaarde.

17 december 2018
Innovatie

 

Bij Van Omme & De Groot doen we al bijna honderd jaar waar we goed in zijn: het ontwikkelen en bouwen van projecten. Dat we dat al zo lang succesvol doen, betekent natuurlijk niet dat we niet met onze tijd meegaan en stoppen met innoveren. Een goed voorbeeld hiervan is het werken met BIM: een Bouwwerk Informatie Model of Building Information Modeling. Paul Roodnat – BIM manager – en Iris Schouwenburg – BIM regisseur – leggen uit waarom ze achter het gebruik van deze werkwijze staan en waarom er een heuse BIM-agenda voor het bedrijf is gemaakt.

“Zo’n vijf jaar geleden zijn we begonnen met het introduceren van BIM bij Van Omme & De Groot. We wilden dat graag, omdat het een vernieuwde manier van werken is, waar een hoop voordelen bij komen kijken,” vertelt Paul. BIM kun je zien als een digitaal (3D) gebouwmodel met gekoppelde informatie aan de verschillende 3D objecten. Naast dat BIM de benaming voor het model zelf is, is BIM ook de werkmethodiek.

Co-makers

“We werken steeds vaker samen met vaste bouwpartners, zoals Spaansen bouwsystemen voor de betoncasco’s en timmerfabriek De Kievit voor houten kozijnen, ramen en deuren. Deze bedrijven werken ook met BIM, wat de samenwerking een stuk efficiënter maakt doordat we met onze partners in hetzelfde BIM model werken. In het proces voegen we bijvoorbeeld het 3D model van het betoncasco samen met de kozijnmodellen van De Kievit. Zo zien we meteen waar de ‘pijnpunten’ zitten en kunnen we op voorhand anticiperen op eventuele problemen en die bijtijds rechttrekken.”

Iris vervolgt: “Met het werken in 2D – een tekening dus – kom je vaak tijdens de bouw pas achter problemen. Door het werken met BIM, werken we uiteindelijk een stuk efficiënter, sneller – want we hebben minder uitloop doordat de fouten er al op voorhand zijn uitgehaald – en worden faalkosten enorm gereduceerd. Bij een simpel rijtje woningen zal dit allemaal nog wel meevallen, omdat het in de praktijk vrij makkelijk werk is, maar zeker bij de complexere projecten als kantoorgebouwen, appartementencomplexen of hotels is BIM van grote meerwaarde en wat ons betreft eigenlijk niet meer weg te denken.”  

Zie hier een goed voorbeeld van het gebruik van openBIM in de praktijk. 

Agenda

Om bij Van Omme & De Groot het werken met BIM steeds gebruikelijker te laten worden, is er een BIM-agenda opgesteld met heldere doelstellingen en deadlines. In 2012 zijn de eerste projecten in 3D opgesteld. De vaste partners werden al vroeg in het proces geselecteerd en deze partijen worden nu nog steeds betrokken bij het vormgeven en uitwerken van nieuwe bouwprojecten. Er is de afgelopen twee jaar met hen samengewerkt aan het verder optimaliseren van de modelkwaliteit.

2017 heeft vooral in het teken gestaan van het finetunen van het BIM gebruik: bijvoorbeeld het testen van de modellen in Solibri (het programma waar wij de BIM-modellen van de verschillende partijen bij elkaar voegen) om tot een goede workflow te komen voor de controles en analyses. Tevens stond het uitvinden van terreinmodellering in BIM op de agenda. Paul: “Ook in 2018 hebben we niet stilgezeten: Iris heeft regelmatig een cursus gegeven aan de uitvoerders om het gebruik van BIM op de bouwplaats uit te leggen en om te horen waar nog haken en ogen in het dagelijks gebruik zitten Daarnaast zetten we nu stappen in de koppeling van de planning en calculatie aan BIM.”

Iris: “Het doel is uiteindelijk om van begin tot eind met BIM te werken en zo een stuk sneller en efficiënter te werken. Het is een lange weg, maar we maken goede stappen en blijven natuurlijk het proces in de gaten houden en waar nodig verbeteren om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.”